Trójniak Hołdowy
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
piątek, 05 lipca 2013 18:08
Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 6 dag masła,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli.
Skłądniki na masę serową:
- 15 dag sera tłustego,
- 1,5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 1 żółtko,
- troszkę wanilii.
Składniki na masę makową:
- 15 dag maku,
- 5 dag cukru,
- 1,5 dag masła,
- 2 krople olejku migdałowego.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, posypujemy cukier na wierzch drożdży, przysypujemy mąką, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i żółtka. Potem wyrabiamy ręką i dolewamy ciepłe mleko. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut. Następnie znów wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółeczka, kładziemy masę i zlepiamy dokładnie. Kształtujemy kule wielkości małego jabłka, układając zlepioną częścią w dół ciasno jedna przy drugiej. Najlepiej wychodzą na foremce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką układane w koło.
Gotowe odstawiamy na ok. 15 - 20 min, potem jajkiem i pieczemy ok. 40 - 50 min. A gdy trójniak się zarumieni, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony.