Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Trójniak Hołdowy
Błąd
  • You must be registered and logged in to add media to your playlist.

Trójniak Hołdowy

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach.
 
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 6 dag masła,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli.
 
Skłądniki na masę serową:
- 15 dag sera tłustego,
- 1,5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 1 żółtko,
- troszkę wanilii.
 
Składniki na masę makową:
- 15 dag maku,
- 5 dag cukru,
- 1,5 dag masła,
- 2 krople olejku migdałowego.
 
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, posypujemy cukier na wierzch drożdży, przysypujemy mąką, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i żółtka. Potem wyrabiamy ręką i dolewamy ciepłe mleko. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut. Następnie znów wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółeczka, kładziemy masę i zlepiamy dokładnie. Kształtujemy kule wielkości małego jabłka, układając zlepioną częścią w dół ciasno jedna przy drugiej. Najlepiej wychodzą na foremce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką układane w koło.
 
Gotowe odstawiamy na ok. 15 - 20 min, potem jajkiem i pieczemy ok. 40 - 50 min. A gdy trójniak się zarumieni, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Trójniak Hołdowy