Wpisany przez Krzysztof Żołądek sobota, 05 lutego 2011 17:18
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 kg marchwi,
- 4 jajka,
- 5 dkg cukru upalonego na karmel
- (0,5 szklanki wody),
- 20 dkg cukru,
- 10 dkg tłuszczu,
- 2 łyżeczki sody,
- przyprawa korzenna,
- orzechy,
- rodzynki.
Sposób przyrządzenia:
Tłuszcz utrzeć z żółtkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, startą na tarce marchew. Ucierając wlewać karmel i przyprawy, na końcu wymieszać z ubitą pianą, dodać bakalie. Piec 1 godzinę. Pierniki są wypiekane w okresie świąt jako ciasto tradycyjne. Podstawowym składnikiem piernika jest miód, ale jeżeli go brak, to można zrobić piernik według receptury kuchni staropolskiej z marchwi i karmelu.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl