Dla odmiany - w krainie meksykańskich smaków
Poprawiony: poniedziałek, 06 maja 2013 15:59
Wpisany przez Administrator
poniedziałek, 29 kwietnia 2013 19:01
Meksykańskiej kuchni nie można zarzucić ani monotonii, ani braku oryginalności. Wiele dań meksykańskich podbiło już dawno serca Polaków, a najlepszym przykładem mogą być tu tortille, meksykańskie sosy oraz placki kukurydziane z typowo meksykańskimi farszami. Czym wyróżnia się kuchnia meksykańska? Które dania zasługują na szczególną uwagę?
Słów kilka o meksykańskiej tradycji kulinarnej
Kultura mieszkańców Meksyku, podobnie jak i tradycja kulinarna tego kraju, jest efektem fascynującej historii terenów wchodzących w skład współczesnego państwa. Tu przez wieki mieszały się ze sobą wpływy kultury indiańskiej oraz przybyszów z odległej Hiszpanii. Typową cechą kuchni meksykańskiej jest częste korzystanie z warzyw strączkowych oraz z ziaren kukurydzy. To właśnie z niej powstają słynne placki, znane na całym świecie jako tortilla. Z warzyw strączkowych prym wiedzie fasola, której liczne odmiany wchodzą w skład wielu meksykańskich potraw. Warto podkreślić jednocześnie, że to właśnie zamiłowanie do fasoli i kukurydzy decyduje w dużym stopniu o wysokiej wartości zdrowotnej kuchni meksykańskiej.
Najsłynniejsze meksykańskie trio: tortilla, tacos i burritos
Te trzy meksykańskie specjały znane są dziś na całym świecie. Największą sławę zdobyła tortilla, znana również w Hiszpanii. O ile jednak hiszpańska tortilla jest grubym omletem, to jej meksykańska odpowiedniczka jest okrągłym plackiem powstającym z ciasta kukurydzianego. Gotowy placek najlepiej smakuje na ciepło, i najczęściej staje się podstawą do sporządzania innych, bardziej wykwintnych dań, wśród których znajduje się tacos. Tacos to nic innego, jak ciasto z mąki kukurydzianej, które nadziewa się farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, cebuli, czosnku oraz przypraw: chilli, bazylii i oregano. Słynne burritos to danie bardzo podobne do tacos, które jednak powstaje z ciasta pszennego, a nie z kukurydzianego. Wyróżnia się ono również farszem, w którym można wykorzystać znacznie więcej składników niż w tacos. Obok fasoli i mięsa może się tu znaleźć i sałata, i meksykański ryż. Ciekawym daniem, które również powstaje na bazie tortilli, jest gordita. W jej przypadku nafaszerowana tortilla jest zapiekana, a podaje się ją z najsłynniejszym meksykańskim sosem o nazwie salsa.
Meksykańska uczta dla każdego
Fascynacja oryginalną kuchnią meksykańską w Polsce nikogo już dziś nie dziwi. Liczne restauracje meksykańskie oferują największe przysmaki tego kraju, a wiele z nich pozwala zamówić takie
jedzenie do domu. Dzięki temu każdy z nas może uraczyć swych gości pyszną sałatką meksykańską lub pysznymi plackami z kukurydzy z wyjątkowym farszem.