Szybkowar – dlaczego warto?
Wpisany przez Administrator
piątek, 20 maja 2016 13:23
Mimo rosnącej popularności, jaką cieszy się temat zdrowego odżywiania, wiele osób zapomina o jednej, niezwykle prostej sprawie. Jeśli posiłek ma być zdrowy, liczy się nie tylko jego skład, ale i sposób przygotowania.
Szybkowar kontra zwykły garnek
Sam fakt zwiększenia liczby warzyw w swym codziennym jadłospisie to bardzo dobra zmiana. Problem w tym, że ich dłuższe gotowanie powoduje utratę części wartości odżywczych. Przyczyną jest zarówno czas poddawania obróbce termicznej. Oczywiście posiłek taki nadal będzie wartościowy, ale czemu nie pomyśleć o rozwiązaniu tego problemu? Tym bardziej, że jest niezwykle proste – wystarczy sięgnąć po szybkowar.
Zalety szybkowaru
Z punktu widzenia odżywiania głównym atutem szybkowaru jest fakt, że w jego przypadku podgrzewana potrawa traci mniej składników odżywczych, niż ta gotowana w zwykłym garnku.
Istnieją jednak również bardziej przyziemne zalety, spośród których najbardziej zauważalną jest oszczędność czasu. Potrawy podgrzewane w szybkowarze znacznie szybciej uzyskują odpowiednią temperaturę, co jest po prostu wygodne. Co więcej, z krótszego czasu gotowania wynika również oszczędność finansowa – w końcu dzięki temu zużywa się mniej gazu (lub prądu, jeśli użytkujemy kuchenkę elektryczną). Co prawda towarzyszy temu utrudniona kontrola nad przygotowywanym właśnie posiłkiem, ale na dobrą sprawę jest to raczej kwestia wyrobienia sobie pewnego wyczucia.
Na co zwracać uwagę?
Kupując
szybkowar można się natknąć na kilka różnych typów, różniących się pomiędzy sobą nie tylko wymiarami. Istotny jest również materiał, z którego naczynie to zostało wykonane oraz konstrukcja dna.
W pierwszym z wymienionych aspektów można wybierać pomiędzy aluminium, a stalą nierdzewną. Pierwsze rozwiązanie pozwala na równomierne przenoszenie ciepła w obrębie szybkowaru, co pozwala na zachowanie identycznej obróbki cieplnej całej potrawy. Z kolei zaletą stali nierdzewnej jest fakt, iż stosowanie tego materiału jest zwyczajnie zdrowsze, niż aluminium. Z kolei w kwestii dna szybkowaru, warto zwrócić uwagę na to, czy nadaje się ono do stosowania na płytach indukcyjnych.