Zupa rybno-warzywna
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
piątek, 25 grudnia 2015 22:51
Przepis pochodzi ze zbioru zatytułowanego "Smaczna jędrzejowska ryba" wydanego w formie poradnika kulinarnego przez Lokalną Grupę Rybacką "Jędrzejowska ryba". Zebrane w tym opracowaniu przepisy często od wielu pokoleń wykorzystywane są w kuchni mieszkańców ziemi jędrzejowskiej, gdzie hodowla ryb ma wielowiekową historię. Zwłaszcza karpie zajmują szczególne miejsce na lokalnch stołach, bowiem już w XII wieku Cystersi zajmowali się ich hodowlą, a w pobliżu klasztoru rozciągały się stawy hodowlane. Przepis poleca Ewa Sędek.
Składniki:
- 50 dag filetów ze szczupaka,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- 1,5 litra wody,
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 łyżki stołowe oleju,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki stołowe śmietany,
- koperek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obrać, włoszczyznę oczyścić, a następnie wszystko pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie podsypać mąką, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając dodać 1,5 l gorącej wody. Całość zagotować.
Filety rybne pokroić, opłukać i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 40 minut. Po tym czasie rybę wyjąć z zupy, a dodać do niej pokrojone w kostkę ogórki i pomidory i pogotować jeszcze kilka minut dodając na koniec śmietanę. Ryby podawać polane zupą i przystrojone koperkiem. Smacznego.
Na podstawie:
Smaczna jędrzejowska ryba - poradnik kulinarny, LGR "Jędrzejowska ryba", Jędrzejów 2013